Brimost frå Sogn- Eit Slow Food presidia
Brimosten i frå Sogn vart i 2005 det fyrste produktet med status som Slow Food Presidia i Noreg. Presidium kan samanliknast med EU og den norske merkeordninga for beskytta produkt. Slow Food sine kriterium er ofte strengare.
Sidan 2005 har fleire produkt i Noreg fått status som Slow Food presidia desse er, tørrfisk fra Sørøya, røykesild fra Sunnmøre, den norske villsauen, klippfisk fra Kristiansund samt pultost fra Oppland og Hedmark.
Brimosten er laga av upasteurisert mjølk. Osten vert laga ved innkoking av mysa som blir til overs etter framstilling av tradisjonell kvit geitost.
Produsentane av Brimost i Aurland er:
Eit kart over produsentane kan du lasta ned her.
I Undredal arrangera dei Geitostfestivalen siste helga i juli annakvart år.
Det har òg vorte laga ein film om Brimosten i frå Sogn.